27 mars 2007

Världsteaterdagen

Eftersom jag inte medverkar i någon föreställning idag väljer jag istället att här citera det som kommer att läsas upp vid varje publikt framträdande(?) idag.

Kära publik!

Idag är det ”Världsteaterdagen”.

Det här är en protest som just nu läses upp på teatrar över hela landet med anledning av hur de nya arbetsmarknadsreglerna slår mot scenkonstnärer och andra yrkesverksamma inom scen, film, tv, och radio.

Kulturen och scenkonsten är ett oumbärligt element i en levande demokrati. Svensk kultur har dessutom gett Sverige ett rykte internationellt.

Nittio procent av svenska scenkonstnärer är frilansare, det vill säga anställda för viss tid.

De nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen hotar våra möjligheter att fortsätta verka inom vårt yrke. Det är ett hot mot scenkonstens bredd, mångfald och kvalitet. Och inga åtgärder i form av kompenserande kulturstöd har vidtagits!

Regeringen har dessutom undanröjt ett beslut angående teatrarnas momspengar. Beslutet innebär att verksamhet som planerats nu står utan finansiering.

De fria grupperna lovades före valet höjda statliga anslag men fick en sänkning.

Alla hörbara röster för scenkonstens sak är viktiga.

Någon lär ha sagt till Winston Churchill under andra världskriget att ”Vi borde ta från kulturen och satsa mer pengar på försvaret”. Var på Churchill svarade

”Vad ska vi då försvara?”

/ J